Terug uit Japan!

De “magic triangle” voor vertrek naar Tokyo. Klik op de foto voor de volledige galerij. ATTENTIE: Grote galerij met 362 foto’s!

Deel 1 Project Japan voltooid

Deel 1 van Project Japan is voltooid: De reis, met 32 deelnemers, naar Tokyo om daar de Kodokan te bezoeken, workshops te geven en aan deel te nemen, de Japanse cultuur van dichtbij te bekijken en bovenal met veel plezier onze deelnemers een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Naar Tokyo!

Na het succes van onze kata-reis naar Stockholm, mei 2015, werd het plan opgevat om met een klein aantal (+/- 10) judoka op reis te gaan naar de plek waar het allemaal is uitgevonden: Naar Tokyo, om daar de Kodokan te bezoeken, de Eisho-Ji tempel en nog meer bezienswaardigheden. Toen mensen hoorden van het plan werd het originele team van 10 al snel uitgebreid tot 15, toen 20 en uiteindelijk kwamen we uit op 32 personen! Het haalbaarheidsonderzoek werd positief afgesloten en vervolgens begon de taak van contacten leggen, vluchten en hotels boeken, afspraken, draaiboeken en plannen maken om zoveel mogelijk te halen uit de 13 dagen die we daar hadden.

Doelstelling

Doelstelling was, naast de studiereis, ons Special Needs Judo naar Japan te brengen. De Kodokan was zeer geinteresseerd in onze lesmethodes en we hebben dan ook verscheidene workshops mogen uitvoeren, zowel op de Kodokan als op Toyo University. Ook hebben we waardevolle contacten weten te leggen met verscheidene hoogwaardigheidsbekleders van Kodokan Judo Institute en met Special Olympics Nippon.
Inmiddels wordt gewerkt aan een evaluatieverslag, en het ‘huiswerk’ dat we van KJI mee hebben gekregen.

Doel van deze post is echter de publicatie van de foto’s van onze trip! Klik op de foto bovenaan het artikel en bekijk de volledige galerij!

5bfc644b-2dc8-4e4f-a2cc-48852bcd84ca

Uploaden media na thuiskomst

Zoals eerder vermeld gaan we de WhatsApp-groep “Project Japan” in de loop van 4 augustus opheffen. Alle foto’s die tot het opheffen daarop zijn geplaatst zullen nog worden ge-upload, maar dat zijn waarschijnlijk alleen telefoonfoto’s.

Delen van media die met de camera gemaakt zijn

We willen echter iedereen die ook met de camera foto’s heeft gemaakt in de gelegenheid stellen om die met de groep te delen! Als je foto’s gemaakt hebt op je camera en je wilt die ook op de website zien verschijnen, dan kun je die uploaden op:

https://sylverback.smugmug.com/JUDO/P-2016/PGAA-Project-Japan/PGAP/

Videomateriaal kun je kwijt op
https://sylverback.smugmug.com/JUDO/P-2016/PGAA-Project-Japan/PGAV/

Op de blog zullen, in de rechterbalk, twee permanente links worden opgenomen naar de foto- en videogalerijen.

PH02 – Sayonara

Een jeugdles, gisteravond in Kodokan. Klik op de foto voor de hele galerij.

En dan is de laatste dag in Tokyo aangebroken. We zitten nu met een broodje en koffie te wachten op de KL862 die ons in 12.5 uur naar Amsterdam zal vliegen, want als je om 0400 uit bed moet gaat ontbijt niet lukken. Voor de ophalers: KL862, aankomst 15:00.

Laatste avond

Gisteravond zijn we voor de allerlaatste keer in de Kodokan geweest en alweer hartelijk ontvangen. Na tijdens een katales wat Special Needs technieken te hebben gedemonstreerd gingen we verder met een algemene kata-les. Alweer zorgden Shannon en Renske voor wat commotie: Toen zij aan hun routine begonnen liepen er ineens drie hooggeplaatste judoka binnen die ze het hele uur hebben geholpen met hun katame-no-kata.
Ook in de main dojo was de belangstelling groot; vrijwel al onze judoka’s hebben de kans gehad om zich eens met een 8e Dan te meten. Na een groepsfoto en het uitwisselen van kado’s was de avond voorbij.
(meer…)

MEDEDELING VOOR DE AFHALERS

Mededeling 1

Beste achterblijvers/afhalers:
Wanneer jullie naar Schiphol komen om de deelnemers af te halen, houd er dan rekening mee dat er verscherpte beveiliging is ingesteld rond de luchthaven, en dat mogelijk ook auto’s kunnen worden gecontroleerd. Houd dus rekening met behoorlijke vertraging op de wegen naar de luchthaven.

Mededeling 2

Wellicht ten overvloede, maar om misverstanden te voorkomen: Wij komen aan op WOENSDAG 15:00, en NIET op donderdag!

PH01 – Nippon Tsukiji vismarkt

Vis op de Tsukiji markt. Klik op de foto voor de hele galerij!

Vandaag stond een bezoek aan de Tsukiji vismarkt op het programma. Gelukkig is deze maar een paar metrohaltes van ons vandaan dus hoeven we voor de verandering eens niet te lopen.
De markt bestaat al sinds 1596, maar het huidige marktgebouw dateert van 1935 en bestaat uit twee delen: De buitenste markt, waar men verwerkte vis verkoopt en keukenartikelen en dergelijke, en de binnenste markt, waar de visgroothandels zitten en de vis verwerkt wordt. De markt is enorm, de grootste vismarkt ter wereld en de jaaromzet is 600 miljard Yen, zo’n 6 miljard euro.

Hygiëne

Als je er rondloopt valt op dat hoewel het gebouw erg oud is, het allemaal enorm hygiënisch wordt gehouden: Alles wordt doorlopend afgespoten, het ruikt maar een heel klein beetje naar vis en er zijn nergens vliegen of andere insekten te bekennen. Er loopt dan ook een klein leger van 275 inspecteurs op de markt rond die alles in de gaten houden.

Hard Rock Cafe

Na de vismarkt was het eigenlijk de bedoeling dat we bij Hard Rock Café zouden gaan eten. Helaas.. die kunnen geen 56 mensen aan (Onze groep, en die van de Zweden) dus hebben we de lunch gedaan zoals we dat gisteren ook deden: Een vleesgroep, een visgroep en een pizzagroep.

Vanavond

Vanavond gaan we weer een Special Needs les draaien bij de Kodokan en mogen, in tegenstelling tot de randoriles waar we eerder vorige week bij waren, alle judoka’s weer meedoen.
(Aanvulling) Ook vanavond kregen de dames Shannon en Renske weer uitgebreide instructie van Sameshima Sensei en Fujita Sensei, en kwam Mr. Uemura weer opdagen om de Special Needs judoka in actie te zien.

Morgen

Morgen is de laatste dag in het mooie Japan. We gaan ons bezighouden met het inpakken van de koffers, en rond 13:00 komt KuSakura de bestelde judopakken leveren. Die moeten gepast worden en dan gaat ’s avonds nog een deel van het katateam deelnemen aan de katalessen in de Kodokan, en zal Tycho het verschil tussen SN-kata en regulier kata demonstreren aan een groepje hooggeplaatste Kodokan officials.

Morgen en overmorgen zijn ook voorlopig het laatste deel van onze avonturen in Japan hier te lezen. Als we weer thuis zijn komen er nog wat artikeltjes, maar het dagelijkse verslag is dan voorbij.

PG31 – All Japan Youth Championships

Het woord “allemachtig” is hier van toepassing. Klik op de foto voor de volledige galerij.

Op zaterdag kreeg Tycho een uitnodiging van Tomoo Hamana Sensei, voor de All Japan Youth Championships, de Japanse jeugdkampioenschappen, die plaatsvonden in.. de Nippon Budokan. En wie zijn Judo-geschiedenis niet helemaal op orde heeft herinnert zich wellicht toch wel dit legendarische beeld:

Anton Geesink wint met osae-komi van Akio Kaminaga, Tokyo 1964.

..en op die historische plaats mochten wij vandaag een judowedstrijd bijwonen. Dat is een evenement hier. Niet zoals bij ons in een vergeten sporthal, maar we zaten daar met ongeveer 10.000 Japanners en -we hebben ze niet precies kunnen tellen- ongeveer 1000 deelnemers in de leeftijd van 10 tot ongeveer 18.
CORRECTIE: We hoorden achteraf dat er maar liefst 4000 (!) deelnemers waren!!

De sfeer is.. relaxed. Er wordt zeker hard gejudood, zonder dikdoende coaches met schrijfblokken die niet ter zake doende dingen opschrijven, zonder toespraken, met een enorme efficiency (De zaal is in 5 minuten omgetoverd van een kale mat in een wedstrijdmat met tafeltjes, electronische scoreboards en een enorme hoeveelheid mathelpers. Zelfs de drie personen achter de tafels hebben drie backups zodat er bij problemen onmiddellijk ingegrepen wordt.

Dat alles heeft tot gevolge dat de wedstrijden in een werkelijk moordend tempo worden afgewerkt; we telden 8 partijen in evenzoveel minuten, want het niveau is hoog. Ook al zijn het kleine kinderen, het verschijnsel beenworpje-beenworpje-beenworpje-tot-er-iemand-omvalt dat onze jeugdwedstrijden plaagt is hier niet aan de orde.

De terugweg leidde door de tuinen van het Keizerlijk paleis. En hoewel we de Ginza-wijk wilden bekijken werd het tempo van de groep dermate laag dat we besloten naar huis te gaan, de vermoeidheid begint nu echt toe te slaan.

PG30 – Ueno Park, Kodokan en Vuurwerk!

Joyce leeft zich uit op een Japanse judoka. Klik op de foto voor de volledige galerij.

Twee groepen

Vandaag was het team in twee groepen opgedeeld. Er is een groep die no matter what naar de Kodokan wil om daar randori te draaien, een andere groep wilde naar Asakusa om daar het vuurwerkfestival bij te wonen. We wachten nog op foto’s van het vuurwerk, maar we gaan de thuisblijvers de foto’s van de Kodokan niet onthouden.

Kodokan

Tycho, Dennis, Joyce, David, Shurensley, Brahim en Koen hielden zich bezig met (vooral) ne-waza randori in de Main Dojo. Volgens David is wat men altijd roept: “Japanners zijn niet goed in ne-waza” grote flauwekul. Hij liet ze overigens wel bijna allemaal aftikken, dat dan weer wel.
Gauw weer naar huis, en we zitten nu aan de noodles.

Morgen

Morgen valt ons een grote eer te beurt: We zijn uitgenodigd om de All-Nippon Youth Championships bij te wonen in de Nippon Budokan, de exacte plaats waar Anton Geesink in 1964 Akio Kaminaga versloeg. De Budokan ligt achter het Keizerlijk paleis, dus daar zullen we ook een bezoek aan brengen.

PG29 – Shinkansen en Osaka Kaiyukan

De walvis haai in Kaiyukuan. Klik op de afbeelding voor de volledige galerij.

Als je ooit nog eens met het boemeltje van de Thalys naar Parijs gaat, weet dan: Er is maar eén echte hogesnelheidstrein en dat is de machtige Shinkansen, de kogeltrein. De TGV doet 4 uur over 500 kilometer, de Shinkansen, met zijn 140.000 pk sterke motoren, doet over 800 kilometer… 3 uur. Dit zijn er twee, op station Tokyo. Zoals je kunt zien gaan ze al hard als ze stilstaan.

Vandaag reden we met de Shinkansen Hikari Series 700 naar Osaka, om daar het zee-aquarium te bekijken, de Kaiyukan, letterlijk “plek van zeemonsters”. Aanrader! Een werkelijk gigantisch aquarium dat een compleet gebouw in beslag neemt, met allerlei kleinere aquaria eromheen. Ze hebben er zelfs meerdere walvishaaien in rondzwemmen, zo groot is het.

Maar eerst moest de groep (ok, bijna iedereen) in een enorm reuzenrad dat op het terrein van het aquarium staat. Van daaruit kun je de hele haven zien, en Osaka.

Het aquarium was een belevenis. Hoewel we vanwege strubbelingen met de toegangskaarten maar anderhalf uur hadden hebben we volop genoten. Aardig weetje: Het polycarbonaat waarvan het aquarium is gemaakt is 35 cemtimeter dik en voor het aquarium hebben ze anderhalf keer de volledige wereld-jaarproduktie polycarbonaat gebruikt.

Morgen een rustige dag; we gaan proberen een zwembad te vinden om de stramme ledematen te relaxen en misschien naar Ueno Park.

PG28 – Asakusa en de Sensō-Ji Temple

Een rickshaw in ASakusa. Klik op de afbeelding voor de volledige galerij

In de wijk Asakusa staat de tempel Sensō-Ji, de oudste en meest belangrijke tempel in Tokyo. Daar hebben we vandaag een bezoek aan gebracht. Je komt het gebied binnen via de Kamanarimōn, de Donderpoort, waaronder een enorme lampion hangt. Daarna volgt een lange winkelstraat, de Nakamise-Dōri. Daar is van alles te koop, van samuraizwaarden tot t-shirts. In de buurt is ook een soort attractiepark, waar een aantal van onze judoka een Ninja-cursus deden:

Ook opvallend zijn de dames in traditionele kledij. Dit zijn dames (en heren) die in hun vrije tijd in werkelijk schitterende Japanse kledij lopen. Bekijk de plaatjes, het ziet er allemaal even prachtig uit.
Als je beter kijkt op de foto’s zul je ook de grote hoeveelheden hakenkruizen zien. Dat heeft niets met de betekenis te maken die wij hieraan hechten. De Savastika, (of Manji, zoals ze het in Japan noemen) is een symbool voor (onder andere) geluk, gezondheid en andere positieve zaken.

Morgen nemen we de Shinkansen, de kogeltrein naar Osaka. We komen ’s avonds laat thuis, dus het kan zijn dat we dan geen update van de website meer kunnen doen. Die komt dan zaterdagochtend vroeg.

Example Widget

This is an example widget to show how the Left sidebar looks by default. You can add custom widgets from the widgets screen in the admin. If custom widgets are added then this will be replaced by those widgets.